Vrijeme je da zauvijek maknemo tjesteninu s tunjevinom u zapečaćenu ladicu “već viđeno”. Idemo probiti kalup, zaboravit’ na dosadne “piletina + riža + brokula” kombinacije i zakoračiti u hrabre, ali realne ručkove za nas koji imamo 20 minuta i nula živaca.
U novom tjednom meniju, pripremile smo prijedloge jela i recepte za koje vam neće trebati 10 tava i 101 sastojak, koji istovremeno balansiraju zdravo, brzo, ukusno i zabavno te koji nude mrvicu eklektike i šarma u gastro sferi jer realno, zašto ručak ne bi bio pravi mali bijeg u odmor i opuštanje usred kaotičnog tjedna?

Ponedjeljak: Varivo s heljdom
Ponedjeljak je dan kao stvoren za soft launch u tjedan. Heljdina kaša, zaboravljena kraljica zdravlja, vraća se u tvoj tanjur. Kuhana na temeljcu, začinjena maslinovim uljem, uz malo feta sira i cherry rajčica. Lagano, a konkretno. I, ako se nas pita, idealno ako ti vikend nije bio baš detoks.
Sastojci:
- 1 šalica heljde
- 2 šalice povrtnog temeljca ili vode
- Maslinovo ulje
- Feta sir (ili sir po želji)
- Cherry rajčice
- Sol, papar, peršin
Priprema:
- Isperi heljdu pod mlazom vode.
- Stavi je kuhati u posoljenom temeljcu (ili vodi), kuhaj 15-20 min dok ne omekša.
- Ocijedi višak tekućine ako je ostalo.
- Dodaj malo maslinovog ulja, izmrvljenu fetu, prepolovljene rajčice i svježi peršin.
- Posluži toplo ili mlako – savršeno uz salatu ili kao samostalan obrok.

Utorak: Pohana piletina iz pećnice + pire s graškom + salata
Old school, ali s twistom – piletina ide u pećnicu, a ne u fritezu. Hrskava korica bez grižnje savjesti. Pire od krumpira s dodatkom graška dodat će boju, ali i vlakna. Uz to ide klasična zelena salata s bučinim uljem.
Sastojci (za piletinu):
- 500 g pilećih prsa narezanih na odreske
- Jaja, brašno, krušne mrvice
- Sol, papar, začinska paprika
- Maslinovo ulje
Sastojci (za pire):
- 4 krumpira
- 1 šalica graška (može i smrznuti)
- Maslac, mlijeko
Priprema:
- Piletinu posoli, popapri i pohajaj redom: brašno, jaja, krušne mrvice. Posloži u pleh, lagano prelij uljem i peci na 200°C 25 min (okreni na pola).
- Krumpir i grašak kuhaj zajedno u slanoj vodi. Kad omekšaju, zgnječi ih uz dodatak maslaca i mlijeka.
- Uz to posluži miješanu salatu s malo bučinog ulja i octa.

Srijeda: Dinstani svinjski file s korjenastim povrćem i pireom
Sredina tjedna traži malo ozbiljnije gastro gorivo. Sočni svinjski file, brzo zapečen pa nježno dinstan s mrkvom, peršinom i celerom. Pire od krumpira kao mekana podloga. Ovo je comfort food koji znaš iz djetinjstva, ali u elegantnijem izdanju.
Sastojci:
- 500 g svinjskog filea
- Mrkva, celer, peršin (po 1 kom)
- 1 luk
- Bijelo vino (decilitar)
- Sol, papar, timijan
- Krumpir za pire + maslac i mlijeko
Priprema:
- Svinjski file nareži na medaljone, posoli i popapri.
- U tavi poprži luk, dodaj meso i zapeci sa svih strana.
- Dodaj naribano povrće i kratko prodinstaj.
- Ulij vino, poklopi i lagano kuhaj 25 min.
- Krumpir skuhaj i napravi pire s mlijekom i maslacem. Posluži zajedno.

Četvrtak: Grilani ramstek uz rikola salatu s parmezanom i domaćim dressingom
Opće je poznata činjenica da je četvrtak mali petak, stoga ne škodi malo glamura u kuhinji. Ramstek na tavi/grillu, medium rare ili kako voliš. Salata od rikole s listićima parmezana i dressingom od limuna, maslinovog ulja i senfa. Gotovo za 15 minuta, ali izgleda i miriše kao da si rezervirala stol u finom restaču.
Sastojci:
- 2 ramsteka (cca 250 g svaki)
- Sol, papar, maslinovo ulje
- Rukola
- Parmezan listići
- Limun, senf, med
Priprema:
- Ramstek izvadi iz hladnjaka 30 min prije pripreme, posoli, popapri.
- Zapeci na jakoj tavi 2-3 min po strani (medium rare), ostavi da odmori.
- Napravi dressing: 2 žlice maslinovog ulja + 1 žlica limunovog soka + 1/2 žličice senfa + malo meda.
- Pomiješaj rikolu, parmezan i dressing. Posluži s narezanim ramstekom.

Petak: Varivo od boba i mladog luka
Minimalizam s dušom. Bob je često podcijenjen, ali kad ga spariš s mladim lukom, maslinovim uljem i malo metvice, dobiješ varivo koje je jednostavno, ali nezaboravno. Posluži uz malo špeka ili tostiranog kruha s maslacem i imat ćeš pravi #springvibes na tanjuru.
Sastojci:
- 400 g očišćenog boba (može smrznuti)
- 1 vezica mladog luka
- Maslinovo ulje
- Češnjak
- Sol, papar, metvica (po želji)
Priprema:
- Na malo maslinovog ulja pirjaj nasjeckani mladi luk i češnjak.
- Dodaj bob, podlij s malo vode i kuhaj 15 min.
- Posoli, popapri i dodaj svježu metvicu ili peršin za svježinu.
- Posluži uz tostirani kruh.

Subota: Brzi wok s piletinom, kikirikijem i sezamom
Subota je dan za multitasking – dok se klinci igraju ili si usred mini generalke, ovaj wok ti spašava ručak. Tanko narezana piletina, paprika, mladi luk, kikiriki, soja umak, sezam. Wok na jakoj vatri – 12 minuta i gotovo. Uz rižu ili bez, tvoje tijelo će ti zahvaliti.
Sastojci:
- 2 pileća filea
- 1 paprika
- 1 mladi luk
- 2 žlice soja umaka
- 1 šaka kikirikija
- Sezam
- Ulje (sezamovo ili suncokretovo)
Priprema:
- Nareži piletinu i povrće na trakice.
- Na vrućem woku prvo ispeci piletinu, pa ju makni van.
- Pirjaj povrće, vrati piletinu, dodaj soja umak, kikiriki i sezam.
- Posluži uz rižu ili rezance i sve je gotovo za 20 min.

Nedjelja: Polpete od tune i zobenih pahuljica + jogurt umak
Kad ti se ne da stajati nad loncima, ali ipak želiš nešto "za pošteni ručak". Polpete od tune iz konzerve (od onih boljih, jasno), zobenih pahuljica i začina, pečene u pećnici. Jogurt umak s limunom, koprom i češnjakom. Možeš ih jesti tople, hladne, u lepinji ili s blitvom. Nedjelja riješena.
Sastojci:
- 2 konzerve tune u vlastitom soku
- 1 jaje
- 3 žlice zobenih pahuljica
- 1 naribana tikvica (iscijeđena)
- Sol, papar, peršin
Jogurt umak:
- 1 čaša jogurta
- Češnjak, limunov sok, maslinovo ulje
Priprema:
- Ocijedi tunu, pomiješaj s jajem, pahuljicama, tikvicom i začinima.
- Oblikuj polpete, peci na tavi ili u pećnici na 200°C cca 20 min.
- Umak: pomiješaj sve sastojke, posluži uz polpete i malo salate.

Zapamti, ovi ručkovi nisu tu da impresioniraju gastro kritičare, već da tebe (i tvoje najbliže) nahrane, razvesele i oslobode vremena za ono što je važno.
Jer u konačnici, dobar ručak je onaj koji ti ne pojede živce. Slažeš li se?
Izvor naslovne fotografije: Pexels