MENU

Tjedni meni: Brzi ručkovi za preživljavanje stresnog tjedna

Autor: Dalia Žmegač-Kunić Objavljeno: 26. travnja 2025.

Kad gori pod nogama, želudac svejedno ne trpi izgovore. Brzi, pametno posloženi ručkovi koji ne traže puno vremena, a daju ti energiju, miris doma i osjećaj da ipak ne odustaješ od sebe. Da, i to se računa. Bacite oko na novi tjedni meni.

Autor: Dalia Žmegač-Kunić Objavljeno: 26. travnja 2025.

Vrijeme je da zauvijek maknemo tjesteninu s tunjevinom u zapečaćenu ladicu “već viđeno”. Idemo probiti kalup, zaboravit’ na dosadne “piletina + riža + brokula” kombinacije i zakoračiti u hrabre, ali realne ručkove za nas koji imamo 20 minuta i nula živaca

U novom tjednom meniju, pripremile smo prijedloge jela i recepte za koje vam neće trebati 10 tava i 101 sastojak, koji istovremeno balansiraju zdravo, brzo, ukusno i zabavno te koji nude mrvicu eklektike i šarma u gastro sferi jer realno, zašto ručak ne bi bio pravi mali bijeg u odmor i opuštanje usred kaotičnog tjedna?

Ponedjeljak: Varivo s heljdom 

Ponedjeljak je dan kao stvoren za soft launch u tjedan. Heljdina kaša, zaboravljena kraljica zdravlja, vraća se u tvoj tanjur. Kuhana na temeljcu, začinjena maslinovim uljem, uz malo feta sira i cherry rajčica. Lagano, a konkretno. I, ako se nas pita, idealno ako ti vikend nije bio baš detoks.

Sastojci:

Priprema:

  1. Isperi heljdu pod mlazom vode.
  2. Stavi je kuhati u posoljenom temeljcu (ili vodi), kuhaj 15-20 min dok ne omekša.
  3. Ocijedi višak tekućine ako je ostalo.
  4. Dodaj malo maslinovog ulja, izmrvljenu fetu, prepolovljene rajčice i svježi peršin.
  5. Posluži toplo ili mlako – savršeno uz salatu ili kao samostalan obrok.

Utorak: Pohana piletina iz pećnice + pire s graškom + salata

Old school, ali s twistom – piletina ide u pećnicu, a ne u fritezu. Hrskava korica bez grižnje savjesti. Pire od krumpira s dodatkom graška dodat će boju, ali i vlakna. Uz to ide klasična zelena salata s bučinim uljem. 

Sastojci (za piletinu):

Sastojci (za pire):

Priprema:

  1. Piletinu posoli, popapri i pohajaj redom: brašno, jaja, krušne mrvice. Posloži u pleh, lagano prelij uljem i peci na 200°C 25 min (okreni na pola).
  2. Krumpir i grašak kuhaj zajedno u slanoj vodi. Kad omekšaju, zgnječi ih uz dodatak maslaca i mlijeka.
  3. Uz to posluži miješanu salatu s malo bučinog ulja i octa.

Srijeda: Dinstani svinjski file s korjenastim povrćem i pireom

Sredina tjedna traži malo ozbiljnije gastro gorivo. Sočni svinjski file, brzo zapečen pa nježno dinstan s mrkvom, peršinom i celerom. Pire od krumpira kao mekana podloga. Ovo je comfort food koji znaš iz djetinjstva, ali u elegantnijem izdanju.

Sastojci:

Priprema:

  1. Svinjski file nareži na medaljone, posoli i popapri.
  2. U tavi poprži luk, dodaj meso i zapeci sa svih strana.
  3. Dodaj naribano povrće i kratko prodinstaj.
  4. Ulij vino, poklopi i lagano kuhaj 25 min.
  5. Krumpir skuhaj i napravi pire s mlijekom i maslacem. Posluži zajedno.

Četvrtak: Grilani ramstek uz rikola salatu s parmezanom i domaćim dressingom

Opće je poznata činjenica da je četvrtak mali petak, stoga ne škodi malo glamura u kuhinji. Ramstek na tavi/grillu, medium rare ili kako voliš. Salata od rikole s listićima parmezana i dressingom od limuna, maslinovog ulja i senfa. Gotovo za 15 minuta, ali izgleda i miriše kao da si rezervirala stol u finom restaču.

Sastojci:

Priprema:

  1. Ramstek izvadi iz hladnjaka 30 min prije pripreme, posoli, popapri.
  2. Zapeci na jakoj tavi 2-3 min po strani (medium rare), ostavi da odmori.
  3. Napravi dressing: 2 žlice maslinovog ulja + 1 žlica limunovog soka + 1/2 žličice senfa + malo meda.
  4. Pomiješaj rikolu, parmezan i dressing. Posluži s narezanim ramstekom.

Petak: Varivo od boba i mladog luka

Minimalizam s dušom. Bob je često podcijenjen, ali kad ga spariš s mladim lukom, maslinovim uljem i malo metvice, dobiješ varivo koje je jednostavno, ali nezaboravno. Posluži uz malo špeka ili tostiranog kruha s maslacem i imat ćeš pravi #springvibes na tanjuru.

Sastojci:

Priprema:

  1. Na malo maslinovog ulja pirjaj nasjeckani mladi luk i češnjak.
  2. Dodaj bob, podlij s malo vode i kuhaj 15 min.
  3. Posoli, popapri i dodaj svježu metvicu ili peršin za svježinu.
  4. Posluži uz tostirani kruh.

Subota: Brzi wok s piletinom, kikirikijem i sezamom

Subota je dan za multitasking – dok se klinci igraju ili si usred mini generalke, ovaj wok ti spašava ručak. Tanko narezana piletina, paprika, mladi luk, kikiriki, soja umak, sezam. Wok na jakoj vatri – 12 minuta i gotovo. Uz rižu ili bez, tvoje tijelo će ti zahvaliti.

Sastojci:

Priprema:

  1. Nareži piletinu i povrće na trakice.
  2. Na vrućem woku prvo ispeci piletinu, pa ju makni van.
  3. Pirjaj povrće, vrati piletinu, dodaj soja umak, kikiriki i sezam.
  4. Posluži uz rižu ili rezance i sve je gotovo za 20 min.

Nedjelja: Polpete od tune i zobenih pahuljica + jogurt umak

Kad ti se ne da stajati nad loncima, ali ipak želiš nešto "za pošteni ručak". Polpete od tune iz konzerve (od onih boljih, jasno), zobenih pahuljica i začina, pečene u pećnici. Jogurt umak s limunom, koprom i češnjakom. Možeš ih jesti tople, hladne, u lepinji ili s blitvom. Nedjelja riješena.

Sastojci:

Jogurt umak:

Priprema:

  1. Ocijedi tunu, pomiješaj s jajem, pahuljicama, tikvicom i začinima.
  2. Oblikuj polpete, peci na tavi ili u pećnici na 200°C cca 20 min.
  3. Umak: pomiješaj sve sastojke, posluži uz polpete i malo salate.

Zapamti, ovi ručkovi nisu tu da impresioniraju gastro kritičare, već da tebe (i tvoje najbliže) nahrane, razvesele i oslobode vremena za ono što je važno.

Jer u konačnici, dobar ručak je onaj koji ti ne pojede živce. Slažeš li se? 

Izvor naslovne fotografije: Pexels

#TJEDNIMENI #RECEPTI #JEDNOSTAVNIRECEPTI #BRZI RUČAK #BRZIRECEPTI

Preporučeni sadržaj