Rujan je uvijek mjesec novih početaka, ali i mjesec kada je teško vratiti rutinu u normalu. Upravo zato tjedni meni dođe kao mala slamka spasa – manje razmišljanja što kuhati, manje lutanja po dućanima i manje nervoze u 17 sati kad su svi gladni. A najbolja stvar u rujnu? Tržnice su prepune sezonskog povrća i voća – bundeve, tikvice, rajčice, šljive, jabuke – pa svaki obrok miriše na jesen i na domaće.

Nismo od onih što tvrde da morate kuhati svaki dan od nule – upravo zato smo birale recepte koji su praktični, neki se mogu i pripremiti unaprijed, a svi su dovoljno drugačiji da tjedan ne prođe u prehrambenoj monotoniji.
Evo što ovaj tjedan kuhamo:
Ponedjeljak: Varivo od tikvica i mladog krumpira
Lagano varivo koje miriše na domaće, a idealno je za ponijeti i u termosici na posao.
Sastojci:
- 3 tikvice
- 2 mlada krumpira
- 2 mrkve
- 1 glavica luka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 lovorov list
- sol, papar, peršin
Priprema:
- Na ulju pirjaj sitno nasjeckani luk dok ne omekša.
- Dodaj mrkvu i krumpir na kockice, pa tikvice.
- Ulij vode da prekrije povrće, ubaci lovor i kuhaj 25 min.
- Pospi svježim peršinom i posluži s kriškom kruha.

Utorak: Pileća prsa s pečenim grožđem i orasima
Neobična kombinacija koja spaja sočnost piletine i slatkoću grožđa – pravi jesenski twist.
Sastojci:
- 2 pileća filea
- 200 g grožđa (crnog ili bijelog)
- 50 g oraha
- maslinovo ulje
- sol, papar, ružmarin
Priprema:
- Piletinu posoli i popapri, premaži uljem i peci u pećnici 20 min na 200 °C.
- U međuvremenu grožđe prereži napola i pomiješaj s orasima, malo ulja i ružmarina.
- Dodaj uz piletinu zadnjih 10 minuta pečenja.
- Posluži toplo uz zelenu salatu.

Srijeda: Njoki s kremom od brokule i parmezanom
Kremasti umak od brokule pretvara obične njoke u pravo jesensko comfort jelo.
Sastojci:
- 500 g njoka
- 1 glavica brokule
- 1 češanj češnjaka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 50 g parmezana
- sol, papar
Priprema:
- Brokulu skuhaj na pari dok ne omekša.
- U blenderu izmiksaj brokulu s češnjakom, uljem, soli i paprom.
- Skuhaj njoke, pomiješaj s kremom i pospi parmezanom.

Četvrtak: Salata od pečene bundeve, rikole i sira
Topla i hladna kombinacija koja odlično funkcionira i kao glavno jelo i kao lagan ručak.
Sastojci:
- 300 g bundeve
- šaka rikole
- 100 g feta sira
- šaka sjemenki bundeve
- maslinovo ulje, sol, limunov sok
Priprema:
- Bundevu nareži na kocke, pokapaj uljem i peci 25 min na 200 °C.
- Pomiješaj s rikolom, feta sirom i pospi sjemenkama.
- Začini maslinovim uljem i limunom.

Petak: Goveđi stir-fry s kupusom i paprikom
Brzo, zasitno i puno okusa – idealno za kraj radnog tjedna.
Sastojci:
- 300 g govedine (trakice)
- 1/2 glavice mladog kupusa
- 1 crvena paprika
- 2 žlice sojinog umaka
- 1 žličica meda
- sezamovo ulje
Priprema:
- Na vrućoj tavi poprži govedinu do zlatne boje.
- Dodaj narezani kupus i papriku.
- Začini sojinim umakom, medom i sezamovim uljem.
- Posluži s rižom ili rezancima.

Subota: Pečena pastrva s krumpirom i šljivama
Riba u kombinaciji sa sezonskim šljivama – iznenađenje koje stvarno funkcionira.
Sastojci:
- 2 pastrve
- 2 krumpira
- 4 šljive
- maslinovo ulje
- sol, papar, peršin
Priprema:
- Pastrvu očisti i začini solju, paprom i uljem.
- Krumpire nareži i peci 15 min na 200 °C.
- Dodaj pastrvu i šljive prerezane na pola pa peci još 20 min.
- Pospi peršinom i posluži.

Nedjelja: Musaka od patlidžana i rajčica
Klasična musaka u sezonskom izdanju – lagana, ali bogata okusima kasnog ljeta i rane jeseni.
Sastojci:
- 2 patlidžana
- 3 rajčice
- 1 luk
- 200 g mljevenog mesa (ili leće za vege verziju)
- 2 jaja
- 200 ml kiselog vrhnja
- sol, papar, origano
Priprema:
- Patlidžane nareži na ploške i kratko ispeci u tavi.
- Na ulju dinstaj luk i meso, dodaj rajčice i začine.
- Složi red patlidžana, red nadjeva, i ponovi.
- Prelij smjesom od jaja i vrhnja.
- Peci 40 min na 180 °C.

Kuhamo sezonski
Jesenski tjedni meni pokazuje koliko nam sezonske namirnice mogu olakšati život: ne samo da su povoljnije i dostupnije, nego i ukusnije. Kad iskoristimo ono što priroda nudi baš sada, ručak dobije posebnu toplinu i miris domaćeg.
Naravno, nitko ne kaže da morate strogo pratiti plan – ali već i par dana unaprijed isplaniranih jela znači da ćete se manje živcirati i više uživati. A to je ono što rujan i jesen trebaju biti: malo sporiji, mirniji i bogatiji okusima.
Izvor naslovne stranice: Pexels