MENU

Tjedni low-carb meni za raznoliku i zdravu prehranu

Autor: Mamager Objavljeno: 23. kolovoza 2025.

Low-carb prehrana posljednjih je godina sve popularniji način prehrane jer pomaže u regulaciji tjelesne težine, održavanju stabilne razine šećera u krvi i smanjenju osjećaja umora nakon obroka. Evo jedan low carb week by Mamager!

Autor: Mamager Objavljeno: 23. kolovoza 2025.

Low carb prehrana ograničava unos ugljikohidrata, a naglasak stavlja na proteine, zdrave masti i povrće s niskim udjelom škroba. Ovotjedni meni je za sve vas koji želite imati više energije tijekom dana, izbjeći nagle oscilacije šećera i postići bolju kontrolu apetita.

Ipak, valja spomenuti da low-carb prehrana nije za svakoga – osobama koje se bave sportovima visokog intenziteta, trudnicama i dojiljama te onima sa specifičnim zdravstvenim stanjima preporučuje se konzultacija s liječnikom prije započinjanja ovakvog režima.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli ????Keto Diet | Free Cookbook???? (@ketorecipebook07)

A za sve vas koji smijete eksperimentirati s prehranom i tražite raznolike, moderne i jednostavne recepte koji će vas inspirirati, nastavite čitati i još važnije, isprobajte recepte u nastvaku!

Ponedjeljak: Piletina punjena ricottom i špinatom, s tikvicama na žaru

Sočna piletina punjena ricottom i špinatom u kombinaciji s lagano zapečenim tikvicama pruža kremasto, ali lagano low-carb jelo.

Sastojci (za 2 osobe):

Priprema:

  1. Pileće filee zarezati po sredini kako bi se dobio “džep”.
  2. Ricottu pomiješati sa sitno sjeckanim špinatom i češnjakom, posoliti i popapriti.
  3. Napuniti pileća prsa smjesom i zatvoriti čačkalicom.
  4. Ispeći na tavi s malo maslinova ulja, po 6-7 minuta sa svake strane.
  5. Tikvicu narezati na ploške, posoliti i kratko zapeći na gril tavi.
Izvor: Pexels

Utorak: Azijska salata s govedinom i sezamom

Azijska salata s govedinom i sezamom donosi hrskavost povrća i egzotičan okus zahvaljujući umaku od soje i limete.

Sastojci:

Priprema:

  1. Govedinu ispeći na jakoj tavi do željenog stupnja pečenosti i narezati na trakice.
  2. Povrće narezati na tanke štapiće.
  3. Pomiješati povrće s mesom, preliti dresingom od sojinog umaka, sezamovog ulja i limete.
  4. Posuti sezamom i poslužiti kao hladnu salatu.
Izvor: Pexels

Srijeda: Juha od brokule i badema

Krem juha od brokule i badema iznenađuje orašastom notom i pruža nutritivno bogat, ali lagan obrok.

Sastojci:

Priprema:

  1. Na maslinovu ulju pirjati nasjeckani luk dok ne omekša.
  2. Dodati brokulu narezanu na cvjetiće i preliti temeljcem. Kuhati 10 minuta.
  3. Dodati prethodno tostirane bademe i sve usitniti štapnim mikserom u krem juhu.
  4. Poslužiti s nekoliko listića tostiranih badema na vrhu.
Izvor: Pexels

Četvrtak: Losos s pestom od rukole i salata od celera

Losos s pestom od rukole i svježom salatom od celera nudi modernu i osvježavajuću kombinaciju okusa.

Sastojci:

Priprema:

  1. Lososa posoliti, popapriti i ispeći na gril tavi (oko 4 minute po strani).
  2. U blenderu napraviti pesto od rukole, oraha i maslinova ulja.
  3. Celer narezati na tanke trakice, preliti sokom limuna i maslinovim uljem.
  4. Poslužiti lososa s pestom i laganom salatom.
Izvor: Pexels

Petak: Tacos od salate s puretinom i guacamoleom

Tacos od salate s puretinom i guacamoleom predstavljaju zdravi "fast food" bez ugljikohidrata

Sastojci:

Priprema:

  1. Puretinu začiniti čilijem, soli i paprom te ispeći na tavi.
  2. Avokado usitniti vilicom, dodati rajčicu narezanu na kockice i sok limete.
  3. Listove salate koristiti kao “tortilje” i puniti ih puretinom i guacamoleom.
Izvor: Tres Tacos by Mario Mihelj

Subota: Pečeni patlidžan s mozzarellom i pestom od bosiljka

Pečeni patlidžan s mozzarellom i pestom od bosiljka savršeno spaja mediteranske okuse u laganoj vegetarijanskoj verziji

Sastojci:

Priprema:

  1. Patlidžan narezati na ploške, posoliti i ostaviti 10 minuta da pusti vodu.
  2. Ocijediti i peći u pećnici 20 minuta na 200 °C.
  3. Svaku plošku premazati pestom i staviti tanku krišku mozzarelle.
  4. Vratiti u pećnicu još 5 minuta, dok se sir ne otopi.
Izvor: Pexels

Nedjelja: Pileća juha s kokosovim mlijekom i limunskom travom (inspirirana tajlandskom kuhinjom)

Pileća juha s kokosovim mlijekom i limunskom travom inspirirana je tajlandskom kuhinjom i pruža egzotičan, aromatičan doživljaj

Sastojci:

Priprema:

  1. Pileća prsa narezati na tanke trakice.
  2. U loncu zagrijati kokosovo mlijeko i dodati limunsku travu. Kuhati 5 minuta.
  3. Ubaciti piletinu i šampinjone te kuhati još 10 minuta.
  4. Začiniti ribljim umakom i limetom. Posuti svježim korijanderom.
Izvor: Pexels

Low-carb prehrana može biti raznolika, kreativna i ukusna – uz malo mašte lako ćete izbjeći dosadne i ponavljajuće obroke. Kako ste mogli vidjeti u ovom tjednom meniju, postoje brojni načini da se uz povrće, proteine i zdrave masti stvori balansirana i zanimljiva jela koja su brza za pripremu. Prednost low-carb prehrane je osjećaj sitosti bez naglih padova energije, ali je važno paziti na unos dovoljno vlakana i vitamina kroz povrće i orašaste plodove.

Izvor naslovne fotografije: Pexels

#TJEDNIMENI #LOWCARB #ZDRAVAHRANA #DIJETA #MRŠAVLJENJE

Preporučeni sadržaj