Ovu savršenu slatko slanu verziju glavnog jela probala sam prije par godina kod prijateljice u Beogradu i otada mi je na meniju za sve one ručkove ili večere kada želim impresionirati goste koji me uporno ispituju: “a što ti jedeš ako ne jedeš meso?”
Ovaj recept mi je jedan od najdražih odgovora na to pitanje.

Najdraža stvar u ovom jelu mi je ta prekrasna kombinacija slanih i slatkih tonova- s jedne strane slani prženi orašasti plodovi s pojačanom aromom, s druge strane lagano slatki tonovi suhog voća. I sve to u kremastom rižotu. Evo, ogladnim čim pišem o tome.
Iako recept ne sadrži meso, svejedno je zasitan i sadrži zdrave proteine (najviše iz orašastih plodova). Naravno, vi ga možete servirati kao prilog uz neki mesni ili biljni protein, ali savršeno dobro funkcionira i kao samostalno jelo. Moja preporuka je da koristite Arborio rižu zbog njezine kremoznosti, ali naravno bilo koja će poslužiti. Isto tako, u procesu kuhanja, tamo negdje kod ubacivanja riže u tavu, možete, ali i ne morate dodati malo vina. Isto tako, ovo je rijetki recept za glavno jelo u kojem mi čak ni salata ne nedostaje.
Bacimo se sad na recept!

Sastojci
- šalica orašastih plodova (pistacije, lješnjaci, bademi, orasi, indijski oraščići)
- šalica suhog voća po želji (marelice, šljive, datulje, brusnice)
- šalica Arborio riža
- ljubičasti luk
- 2 češnja češnjaka
- povrtni temeljac
- maslinovo ulje i maslac
- malo parmezana
Priprema
- Orašaste plodove prvo pržiti na suhoj tavi, da dobiju boju i puste dodatnu aromu
- Na tavi rastopiti žlicu maslaca i 2 žlica maslinovog ulja te sitno sjeckani luk i češnjak. Nakon što luk postane staklast dodajte rižu i postupno ju zalijevajte temeljcem (možete koristiti i onaj u kocki).
- 2 do 3 minute nakon riže i dijela temeljca dodajte i sjeckano suho voće. Ostatak temeljca dodajte postupno.
- Na kraju, kad je riža kuhana al dente, ubacite u rižoto pržene orašaste plodove. Pustite da malo sve skupa odstoji i po želji na vrh dodajte malo parmezana.

Što se tiče kombinacije orašastih plodova i suhog voća, možete birati ono što inače najviše volite. Osobno mi je najbolja kombinacija suhe marelice i brusnice s pistacijama i bademima.
Izvor naslovne fotografije: Pexels