MENU

Slatko slani rižoto: savršeni spoj zdravih sastojaka i bogatog okusa

Autor: Ivana Radić Objavljeno: 23. siječnja 2025.

Ovo je jedno od onih jela koje jedete za ručak, a ako ga ostane, navečer vam dođe kao desert. Vrijeme je da isprobate slatko – slani rižoto s orašastim plodovima i suhim voćem.

Autor: Ivana Radić Objavljeno: 23. siječnja 2025.

Ovu savršenu slatko slanu verziju glavnog jela probala sam prije par godina kod prijateljice u Beogradu i otada mi je na meniju za sve one ručkove ili večere kada želim impresionirati goste koji me uporno ispituju: “a što ti jedeš ako ne jedeš meso?” 

Ovaj recept mi je jedan od najdražih odgovora na to pitanje. 

Izvor: Pexels

Najdraža stvar u ovom jelu mi je ta prekrasna kombinacija slanih i slatkih tonova- s jedne strane slani prženi orašasti plodovi s pojačanom aromom, s druge strane lagano slatki tonovi suhog voća. I sve to u kremastom rižotu. Evo, ogladnim čim pišem o tome. 

Iako recept ne sadrži meso, svejedno je zasitan i sadrži zdrave proteine (najviše iz orašastih plodova). Naravno, vi ga možete servirati kao prilog uz neki mesni ili biljni protein, ali savršeno dobro funkcionira i kao samostalno jelo. Moja preporuka je da koristite Arborio rižu zbog njezine kremoznosti, ali naravno bilo koja će poslužiti. Isto tako, u procesu kuhanja, tamo negdje kod ubacivanja riže u tavu, možete, ali i ne morate dodati malo vina. Isto tako, ovo je rijetki recept za glavno jelo u kojem mi čak ni salata ne nedostaje. 

Bacimo se sad na recept!

Izvor: Pexels

Sastojci

Priprema

  1. Orašaste plodove prvo pržiti na suhoj tavi, da dobiju boju i puste dodatnu aromu
  2. Na tavi rastopiti žlicu maslaca i 2 žlica maslinovog ulja te sitno sjeckani luk i češnjak. Nakon što luk postane staklast dodajte rižu i postupno ju zalijevajte temeljcem (možete koristiti i onaj u kocki). 
  3. 2 do 3 minute nakon riže i dijela temeljca dodajte i sjeckano suho voće. Ostatak temeljca dodajte postupno. 
  4. Na kraju, kad je riža kuhana al dente, ubacite u rižoto pržene orašaste plodove. Pustite da malo sve skupa odstoji i po želji na vrh dodajte malo parmezana.
Izvor: Pexels

Što se tiče kombinacije orašastih plodova i suhog voća, možete birati ono što inače najviše volite. Osobno mi je najbolja kombinacija suhe marelice i brusnice s pistacijama i bademima.  

Izvor naslovne fotografije: Pexels

#RIŽOTO #MULTITASKINGKITCHEN #RECEPT #ZDRAVI RUČAK

Preporučeni sadržaj