Već neko vrijeme planiramo obroke unaprijed, a istovremeno dijelimo svoje ideje s vama u ovoj, već poznatoj Mamager seriji tjednih menija. Nedavno smo shvatile da nam ovakvo planiranje štedi vrijeme, ali i novac.
Znate ono kad idete u dućan samo po jednu stvar koja vam fali, ali izađete s njih minimalno pet. Nešto je bilo na akciji pa pomislite da se isplati uzeti iako vam zapravo ne treba, koji put odete po samo jednu stvar, nekada odete gladni u trgovinu pa vas glad natjera da kupite previše toga, a nekada je dovoljna samo psihologija koju koriste trgovački lanci da izađete sa stvarima koje ste kupili, a ustvari vam nisu potrebne.
Planirajte i dalje tjedne obroke s nama i štedite vrijeme i novac! Ovog smo tjedna pokušale osmisliti nešto jeftiniji meni, ali znate koliko je to teško s obzirom na “divljanje” cijena u zadnje vrijeme. Trudile smo se koliko je moguće. Evo naših prijedloga.

Ponedjeljak
Za početak tjedna, nešto što će razveseliti klince – punjene palačinke. Palačinke nisu uvijek desert, ovog puta donosimo recept za slanu verziju.
Zapečene palačinke sa sirom i špinatom
Sastojci:
- 6 palačinki
- 200 g svježeg sira
- 100 g špinata, blanširanog i nasjeckanog
- 1 jaje
- 200 ml kiselog vrhnja
- Sol, papar
Priprema:
- Napraviti klasičnu smjesu za palačinke (jaje, malo soli i šećera, meko brašno, ulje, mlijeko i mineralna voda).
- Palačinke napuniti smjesom sira, špinata i jaja. Špinat prije blanširati na malo ulja i češnjaka za jači okus.
- Zarolane palačinke složiti u posudu, preliti vrhnjem i peći na 180 °C oko 25 minuta. Na vrh možete naribati i malo topljivog sira.

Utorak
Već tradicionalno, na našem tjednom meniju mora se pronaći barem jedno jelo na žlicu. Ovog puta je to varivo od poriluka.
Sastojci:
- 2 poriluka, narezana na kolutiće
- 2 krumpira, narezana na kockice
- 1 mrkva, naribana
- 1 glavica luka, sitno nasjeckana
- 2 češnja češnjaka, protisnuta
- 1 l povrtnog temeljca
- 2 žlice ulja
- sol, papar, lovorov list
- malo vrhnja za kuhanje (po želji)
Priprema:
- Na zagrijanom ulju popržiti luk i češnjak dok ne omekšaju. Dodati poriluk, mrkvu i krumpir, začiniti solju, paprom i lovorovim listom.
- Uliti temeljac i kuhati na laganoj vatri oko 30 minuta dok povrće ne omekša. Po želji dodati malo vrhnja za kuhanje i poslužiti toplo.
- Kao dodatak možete složiti i domaće noklice od jaja i brašna ili griza. Neka naša okvirna mjera je jedno jaje i tri velike žlice griza.

Srijeda
Za srijedu jedan zanimljivi recept za zapečeni patlidžan koji podsjeća na zdravu verziju Piazzetta. Trebat će vam patlidžan, umak od rajčice, ulje, sir, cherry rajčice i neki začini po želji. Jednostavan recept pogledajte niže:
Četvrtak
Za četvrtak, jedan pravi zimski obrok - grah na tavi s kobasicom. Za dodatnu uštedu vremena, predlažemo da kupite grah u konzervi, a ako imate viška vremena, kupite suhi, namočite ga preko noći pa kuhajte s malo lovorovog lista.
Sastojci:
- 1 konzerva bijelog graha (400 g)
- 2 kobasice, narezane na kolutiće
- 1 glavica luka, sitno nasjeckana
- 2 češnja češnjaka, protisnuta
- 1 žličica crvene paprike
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 2 žlice ulja
- sol, papar, peršin
Priprema:
- Na ulju popržiti luk i češnjak dok ne omekšaju. Dodati kobasice i pržiti dok ne porumene.
- Umiješati koncentrat rajčice i crvenu papriku, zatim dodati ocijeđeni grah.
- Kuhati još 10 minuta uz povremeno miješanje. Poslužiti posuto svježim peršinom i zelenom salatom.

Petak
Petak je dan za počastiti se nešto finijim namirnicama. Ovo je recept za brancin u pećnici. Naravno, možete koristiti i neku drugu ribu po želji.
Priprema:
File brancina stavite u vatrostalnu posudu i začinite sa sljedećim sastojcima:
- crvena paprika
- protisnuti češnjak
- chili pahuljice
- med
- sok od limuna
- soja sos
Sa strane narežite rajčice, krumpir i ljubičasti luk. Na vrh ribe dodajte još maslac i svježi ružmarin i pecite 20ak minuta na 180. Detaljniji recept na videu.
Subota
Subotom volimo one pot recepte, odnosno one koji se pripremaju u jednoj posudi. Život je prekratak da bismo vikendom prale suđe. Recept za lasagne u jednom loncu možete pronaći OVDJE.
Nedjelja
Za nedjelju pripremite nešto novo i drugačije, znate onaj neki klasični i tradicionalni recept, ali with a twist. Evo vam jedna ideja, bolonjez s lećom.
Planiranje obroka ne samo da štedi vrijeme, nego i novac. Isplanirajte s nama meni za cijeli tjedan koji vam istovremeno omogućuje da obavite jednu veću kupovinu tjednom. Vjerujte nam na riječ, osjetit ćete itekakvu uštedu!
Izvor naslovne fotografije: Pexels