MENU

Planiranje tjednog menija – manje kupovine, više uštede i ukusnih jela

Autor: Ivana Radić Objavljeno: 25. siječnja 2025.

Planiranje obroka organizira još jedan mali dio naše svakodnevice koja je ponekad u kaosu, a možda vam i pomogne da shvatite da stvarno, ali stvarno, nije potrebno odlaziti u dućan baš svaki dan.  

štednja prilikom kupnje hrane
Autor: Ivana Radić Objavljeno: 25. siječnja 2025.

Već neko vrijeme planiramo obroke unaprijed, a istovremeno dijelimo svoje ideje s vama u ovoj, već poznatoj Mamager seriji tjednih menija. Nedavno smo shvatile da nam ovakvo planiranje štedi vrijeme, ali i novac.

Znate ono kad idete u dućan samo po jednu stvar koja vam fali, ali izađete s njih minimalno pet. Nešto je bilo na akciji pa pomislite da se isplati uzeti iako vam zapravo ne treba, koji put odete po samo jednu stvar, nekada odete gladni u trgovinu pa vas glad natjera da kupite previše toga, a nekada je dovoljna samo psihologija koju koriste trgovački lanci da izađete sa stvarima koje ste kupili, a ustvari vam nisu potrebne. 

Planirajte i dalje tjedne obroke s nama i štedite vrijeme i novac! Ovog smo tjedna pokušale osmisliti nešto jeftiniji meni, ali znate koliko je to teško s obzirom na “divljanje” cijena u zadnje vrijeme. Trudile smo se koliko je moguće. Evo naših prijedloga.

Izvor: Pexels

Ponedjeljak

Za početak tjedna, nešto što će razveseliti klince – punjene palačinke. Palačinke nisu uvijek desert, ovog puta donosimo recept za slanu verziju.

Zapečene palačinke sa sirom i špinatom

Sastojci:

Priprema: 

  1. Napraviti klasičnu smjesu za palačinke (jaje, malo soli i šećera, meko brašno, ulje, mlijeko i mineralna voda).
  2. Palačinke napuniti smjesom sira, špinata i jaja. Špinat prije blanširati na malo ulja i češnjaka za jači okus.
  3. Zarolane palačinke složiti u posudu, preliti vrhnjem i peći na 180 °C oko 25 minuta. Na vrh možete naribati i malo topljivog sira. 
Izvor: Pexels

Utorak

Već tradicionalno, na našem tjednom meniju mora se pronaći barem jedno jelo na žlicu. Ovog puta je to varivo od poriluka. 

Sastojci:

Priprema: 

  1. Na zagrijanom ulju popržiti luk i češnjak dok ne omekšaju. Dodati poriluk, mrkvu i krumpir, začiniti solju, paprom i lovorovim listom. 
  2. Uliti temeljac i kuhati na laganoj vatri oko 30 minuta dok povrće ne omekša. Po želji dodati malo vrhnja za kuhanje i poslužiti toplo.
  3. Kao dodatak možete složiti i domaće noklice od jaja i brašna ili griza. Neka naša okvirna mjera je jedno jaje i tri velike žlice griza.
Izvor: Pexels

Srijeda

Za srijedu jedan zanimljivi recept za zapečeni patlidžan koji podsjeća na zdravu verziju Piazzetta. Trebat će vam patlidžan, umak od rajčice, ulje, sir, cherry rajčice i neki začini po želji. Jednostavan recept pogledajte niže:

Četvrtak

Za četvrtak, jedan pravi zimski obrok - grah na tavi s kobasicom. Za dodatnu uštedu vremena, predlažemo da kupite grah u konzervi, a ako imate viška vremena, kupite suhi, namočite ga preko noći pa kuhajte s malo lovorovog lista. 

Sastojci:

Priprema: 

  1. Na ulju popržiti luk i češnjak dok ne omekšaju. Dodati kobasice i pržiti dok ne porumene. 
  2. Umiješati koncentrat rajčice i crvenu papriku, zatim dodati ocijeđeni grah. 
  3. Kuhati još 10 minuta uz povremeno miješanje. Poslužiti posuto svježim peršinom i zelenom salatom.
Izvor: Pexels

Petak

Petak je dan za počastiti se nešto finijim namirnicama. Ovo je recept za brancin u pećnici. Naravno, možete koristiti i neku drugu ribu po želji.

Priprema:

File brancina stavite u vatrostalnu posudu i začinite sa sljedećim sastojcima: 

Sa strane narežite rajčice, krumpir i ljubičasti luk. Na vrh ribe dodajte još maslac i svježi ružmarin i pecite 20ak minuta na 180. Detaljniji recept na videu.

Subota

Subotom volimo one pot recepte, odnosno one koji se pripremaju u jednoj posudi. Život je prekratak da bismo vikendom prale suđe. Recept za lasagne u jednom loncu možete pronaći OVDJE.

Nedjelja

Za nedjelju pripremite nešto novo i drugačije, znate onaj neki klasični i tradicionalni recept, ali with a twist. Evo vam jedna ideja, bolonjez s lećom

Planiranje obroka ne samo da štedi vrijeme, nego i novac. Isplanirajte s nama meni za cijeli tjedan koji vam istovremeno omogućuje da obavite jednu veću kupovinu tjednom. Vjerujte nam na riječ, osjetit ćete itekakvu uštedu!

Izvor naslovne fotografije: Pexels

#TJEDNIMENI #ODLAZAK U KUPOVINU #MULTITASKINGKITCHEN #RECEPTI

Preporučeni sadržaj