MENU

Intervju: Nagrađivane baristice Agnieszka Rojewska i Carmen Clemente o kavi, biznisu, životu i latte artu

Autor: Dalia Žmegač-Kunić Objavljeno: 15. travnja 2025.

U svijetu gdje je kava često samo jutarnji okidač za sve koji kasne na posao ili su noć prije predugo bingeali omiljenu seriju, ipak postoje žene koje su od šalice espressa napravile životnu filozofiju, umjetnost – i, budimo realni, ozbiljan biznis. Razgovarali smo s njima.

Autor: Dalia Žmegač-Kunić Objavljeno: 15. travnja 2025.

Na nedavno održanom GR8 Coffee Festivalu, pozornicu su preuzele dvije legende u svijetu kave: Carmen Clemente, kraljica latte arta iz Italije i Agnieszka Rojewska iz Poljske, prva žena u povijesti koja je 2018. godine odnijela titulu svjetske baristice. Dakle, nešto poput osvajanja Oscara, ali s puno više kofeina i preciznosti.

Rojewska ima impresivan niz od 14 naslova prvakinje Poljske u pet različitih disciplina. Osim što je osvojila World Barista Championship 2018., 2022. je uzela i titulu svjetske prvakinje u Coffee in Good Spirits, kategoriji koja spaja kavu i alkohol – i da, to je jednako zabavno kao što zvuči.

S druge strane, Carmen Clemente zajedno sa svojom partnericom Manuelom Fensore u Milanu, kroz Barlady Cafè Academy, podiže novu generaciju barista koji ne samo da znaju napraviti savršen cappuccino, nego ga mogu pretvoriti u platno. Carmen je u 2022. i ponovno u 2024. odnijela titulu svjetske prvakinje u Latte Artu, a njezine kreacije svojom preciznošću i elegancijom stvaraju posebno iskustvo u ispijanju kave.

Ove dvije žene nisu samo šampionke u vještini – one su redefinirale što znači biti žena, umjetnica i poduzetnica u industriji koja je donedavno bila rezervirana za muškarce u prslucima i bradama. Danas, dok se svijet kave kreće prema sve većoj sofisticiranosti, one stoje kao podsjetnik svega što se može postići kad se strast spoji s disciplinom.

U nastavku donosimo razgovor s Carmen i Agnieszkom – o pobjedama, porazima, pjeni od mlijeka, burnoutu, mentorstvu i o tome zašto kava više nikada neće biti samo kava.

D: Sjećaš li se prvog gutljaja kave koji te potpuno oduševio? Kako je tekao tvoj put od baristice do svjetske prvakinje?

A: Iskreno, ne sjećam se prve kave koja me oduševila okusom. Na samom početku, sve se vrtjelo oko latte arta za mene.

D: Postala si prva žena u povijesti koja je osvojila Svjetsko prvenstvo barista. Kako si se osjećala? Misliš li da je to pomoglo u rušenju rodnih stereotipa i osnaživanju žena u biznisu?

A: Mislim da bi svatko u toj situaciji bio jednostavno presretan! Bila sam i šokirana, ali sretna. Da, mislim da nas je to učinilo vidljivijima i da se o tome počelo više govoriti.

D: Što se događa iza kulisa natjecanja? Ima li podmetanja i rivalstva ili je to velika kava obitelj?

A: Naravno da postoji rivalstvo – ipak je to natjecanje. Ali unatoč tome, osjetiš prijateljstvo i snažnu želju za međusobnom pomoći. Tako da je odgovor negdje između.

D: Koji su najveći izazovi u svijetu kave?

A: Održati korak s novim znanjima i trendovima u industriji.

D: Kako izgleda tipičan dan u životu svjetske prvakinje u kavi?

A: Ja sam već "stara" svjetska prvakinja – moj dan je vrlo običan. Ustanem, doručkujem, prošećem psa, radim, opet šetam psa, uzmem malo vremena za sebe i idem spavati. Ništa neobično. 

D: Jesi li ikada pomislila: "Dosta mi je kave, želim nešto sasvim drugo"? Što bi radila da nisi baristica?

A: Toliko sam dugo u ovome da mislim da ne bih mogla prijeći na nešto sasvim drugo. Ipak, ima dana kad mi je kave preko glave i poželim raditi nešto drugo.

D: Koja je najveća zabluda o poslu baristice?

A: Da se sve vrti oko kuhanja i pripreme fancy kava. To je težak posao, a stvarno kavu pripremaš možda 15–20 % vremena.

D: Što misliš o prosječnoj kavi koja se poslužuje u kafićima diljem svijeta?

A: Razmažena sam, pa nisam baš objektivna.

D: Je li istina da Poljaci piju više čaja nego kave? Kako si se ti našla u svijetu kave?

A: Moguće, ne znam točne statistike, ali vidim da je kava velika stvar u Poljskoj.

D: Što čini savršenu baristicu – talent, rad, strast ili nešto četvrto?

A: Volja za napornim radom.

D: Koja ti je bila najveća poslovna odluka i jesi li ikada neku požalila?

A: Ne gledam na odluke na taj način. Sve, i dobre i loše, su prilike za učenje.

D: Kako se osjećaš kad shvatiš da si upravo napravila najbolju kavu u životu?

A: Nadam se da još nisam napravila najbolju kavu u životu i da je to još ispred mene.

D: Koliko si najviše kave popila u jednom danu? Kako izgleda tvoj kava ritual?

A:  Nemam baš vremena za rituale. Za sebe i partnericu pripremim 500 ml filter kave s Claver dripperom. Uglavnom pijemo kavu iz naše pržionice Sheep and Raven.

D: Kad bi mogla popiti kavu s bilo kim na svijetu, tko bi to bio i što biste pili?

A: Roger Federer – uzela bih svoju standardnu filter kavu. Vjerojatno bih ga pitala za njegove preferencije jer bih željela da mu se svidi.

D: Kad bi tvoji uspjesi bili pretočeni u okuse kave, kakva bi bila “Agnieszka Rojewska” kava?

A: Teško pitanje, ali vjerojatno bi bila s eksperimentalnim procesima – neočekivana, pomalo divlja i kaotična.

D: Ti si svjetska prvakinja, ali što je sljedeće? Koji su tvoji snovi i ciljevi?

A: Osnivamo pržionicu u selu u poljskim planinama i moj cilj i san je jednostavno živjeti lijep, miran život :)

D: Što bi poručila ženama koje žele ući u svijet specialty kave, a bore se sa stereotipima i preprekama?

A: Prestani gledati druge i slušati ih. Samo kreni.

D: Što si naučila o sebi kroz sve ove godine u svijetu kave? Kakvog je okusa uspjeh i što bi poručila svojoj mlađoj verziji?

A: Sve u mom životu bilo je slučajno, nisam ništa planirala pa ne bih ništa ni rekla mlađoj sebi – osim možda: jedi manje slatkiša da ne moraš stalno biti na dijeti.
Naučila sam da se sve može dogoditi, da mogu podnijeti puno stresa i gubitaka, ali i da nisam neuništiva.

D: Carmen, kad si započela s Latte Artom, jesi li sanjala o svjetskom prvenstvu ili se to dogodilo spontano?

C: Sanjala sam da ću biti uspješna od samog početka. Smatram da je bez cilja teško ostvariti san.

D: Koliko je teško (ili lako) biti žena u industriji kave? Susrećeš li se sa stereotipima?

C: Na početku je bilo teško uklopiti se bez poznavanja utjecajnih ljudi. Malo po malo smo to uspjele zahvaljujući rezultatima koje smo postigle i time smo zadobile poštovanje i najiskusnijih u branši.

D: Koliko puta si prolila kavu dok si vježbala savršeni latte art?

C: Mnogo puta, osobito uoči natjecanja kada su stres i umor najveći.

D: Koji su najveći izazovi s kojima se suočavaš kao poduzetnica u svijetu kave?

C: Bavim se edukacijom i moj izazov je boriti se protiv onih koji prodaju tečajeve samo da bi dobili posao.

D: Osim strasti prema kavi, što te najviše motivira u poslu?

C: Dijeliti svoje znanje o latte artu sa svim mladim ljudima koje sretnem.

D: Što si naučila o poduzetništvu kroz vođenje vlastite akademije? Što bi voljela da ti je netko ranije rekao?

C: Uvijek moraš biti u tijeku i nuditi najmodernije usluge ako se želiš istaknuti među ostalima.

D: Koliko je osobni brending važan u tvojoj industriji i koji je tvoj trik za uspješnu promociju?

C: Vrlo je važan, a vjerujem da je ključ uspjeha ispravan stav prema drugima.

D: Kad ti netko kaže: “To je samo pjena u kavi”, kako odgovaraš? Kako se nosiš s kritikama?

C: Pustim to i pomislim u sebi da je to moja strast i da ne prihvaćam kritike od onih koji nisu vrijedni toga.

D: Kako izgleda mentalna priprema za Svjetsko prvenstvo u latte artu? Jesi li perfekcionist ili ponekad puštaš stvari da idu prirodno?

C: Imala sam velikih emocionalnih problema i išla sam sportskom psihologu koji mi je pomogao prebroditi jaki stres. Vrlo je važno potražiti pomoć. Ja sam perfekcionist.

D: Kad se suočiš s izazovom, tvoja prva reakcija je: borba, bijeg ili nešto treće?

C: Uvijek borba.

D: Kako održavaš kreativnost u svom radu?

C: Gledam druge latte artiste, čak i one koji tek počinju – ponekad imaju dobre ideje, iako im nedostaje tehnike.

D: Što te najviše inspirira?

C: Gledati Manuelu Fensore kako radi latte art.

D: Koji je najbolji kompliment koji si ikad dobila?

C: Kad mi kažu da sam inspiracija mnogim ljudima.

D: Kako izgleda jedan dan u životu latte artistice? Kako se vježba latte art?

C: Latte art koji se radi ozbiljno zahtijeva mnogo sati rada. Trebaš trenirati mišićnu memoriju 6 do 8 sati dnevno, posebno uoči natjecanja.

D: Je li ti netko ikada rekao da prestaneš “igrati se s kavom” i nađeš “pravi posao”? 

C: Ne, ali su mi rekli da prestanem s natjecanjima kako bih dala prostor novim talentima. Za sada se povlačim i želim sreću onima koji dolaze nakon mene.

D: Što bi radila da ne radiš latte art

C: Nastavila bih predavati, iako je u ovom poslu važno i pokazati što znaš. Iskreno, ne želim ni razmišljati o tome.

D: Kako je biti uzor mladim ženama koje ulaze u svijet kave?

C: Jako sam ponosna na to, ali zadržavam skromnost kako bih bila pravi primjer onima koje me upoznaju i sanjaju o sličnom putu.

D: Što bi im poručila?

C: Nikad nemojte prestati sanjati i radite to na najpošteniji i najispravniji način.

D: Što si naučila o sebi kroz sve ove godine u svijetu kave?

C: Da nikad ne trebaš prestati sanjati i da se sve može ako ideš iskreno i s trudom.

D: Kakav je okus uspjeha i koji bi savjet dala svojoj mlađoj verziji na početku karijere?

C: Savjetovala bih joj da uvijek ostane čvrsto na zemlji.

D: Što slijedi za Carmen Clemente – može li latte art još napredovati ili misliš da si već dosegla vrhunac karijere? Imaš li neke nove ciljeve ili snove koje želiš podijeliti?

C: Uvijek mogu eksperimentirati, ali ne znam kamo će latte art dalje ići. U posljednje vrijeme latte artisti nemaju mnogo novih ideja. No, u međuvremenu sam s Manuelom otvorila slastičarnicu u Rhu (Milano), uz akademiju, kako bi nas ljudi mogli posjetiti i upoznati.

Izvor svih fotografija i naslovne fotografije: GR8 Coffe Festival

#KAVA #GR8 COFFEE FESTIVAL #BARISTICE

Preporučeni sadržaj