U vrijeme kada su police trgovina preplavljene panettoneima i francuskim briošima, jedno toplo, rumeno čudo od tijesta i dalje kraljuje na hrvatskom uskrsnom stolu — pinca. Ili, ako vam je baka iz Dalmacije — sirnica.
Možda je zovete i kvasnica, ovisno o tome iz kojeg dijela zemlje dolazite, ali svi znamo o čemu pričamo: onaj slatki, mirisni kruh s križem na vrhu, žumanjkom premazan i šećerom posut, koji nam miriše na djetinjstvo, obitelj i Uskrs kakav je nekad bio — bez filtera, ali s puno duše.
Pitanje koje danas postavljamo nije samo kako se pravi savršena pinca, nego: zašto je još uvijek radimo? U doba instant svega, kada možemo naručiti 12 vrsta kolača uz jedan klik, zašto i dalje u prosjeku trošimo tri sata na dizanje, mijesenje i pečenje nečega što je, na kraju dana, samo slatki kruh?

Pinca kroz povijest
Pinca ima bogatu povijest iza sebe, peče se već stoljećima, pružajući slatki okus tradicije kroz razne vremenske epohe. Usmena predaja kaže da potječe još iz doba Mletačke Republike. U prošlosti su slastice i kolači bili privilegij određenih društvenih slojeva ili rezervirani za posebne prigode poput važnih blagdana poput Uskrsa.
Ovo uskrsno pecivo pripremalo se s posebnom pažnjom i ponosom, često nošeno na blagoslov u crkvu na Veliku subotu, zajedno s ostalim jelima za Uskrs, simbolizirajući dobrodošlicu i obilje. Tradicionalno se pinca pekla na ognjištu ispod čripnje ili u krušnim pećima, a kasnije su je domaćice pripremale i u modernijim pećnicama.
I u nekim drugim se zemljama, poput Italije, tradicionalno za Uskrs sprema malo drugačija verzija slatkog kruha – colomba – koja je jednako ukusna kao naša pinca.

Što je sve potrebno za izradu pince
Za pripremu pince potrebno nam je slatko dizano tijesto, prepoznatljive žute boje, meke teksture, osvježavajućeg mirisa naranče i limuna. Karakterističan tradicionalan izgled pince postiže se zarezivanjem škarama ili nožem u obliku križića.
Iako se čini da je priprema uskrsne pince zahtjevna zbog masnoća, šećera i alkohola u tijestu, uz malo strpljenja, ljubavi i truda, sigurni smo da će vam uspjeti iz prve. Preporučujemo pažljivo proučavanje recepta i zasigurno će s vaše uskrsne trpeze zamirisati divne, domaće pince.

Upute za izradu pince
Možemo dugo raspravljati o najboljem receptu za pincu, ali mi smo skrolajući po Instagramu pronašli jedan odličan recept Mateje Zvirotić Andrijanić s Instagram profila @foodandmoodblog za najmekaniju, najmirisniju i najukusniju pincu.
Detaljne upute, kao i video s koracima izrade, možete pronaći na linku, a evo što vam treba od sastojaka:
Za tijesto:
- 500 g glatkog brašna prosijanog
- 8 g suhog kvasca za kolače ili 25 g svježeg kvasca u kocki
- 60 g bijelog šećera
- 10 g bourbon vanilija šećera
- ½ žličice soli
- 50 g svinjske masti
- 50 g maslaca
- 2 jaja
- 3 žumanjka
- 1 dcl mlijeka mlakog, punomasnog
- 1,5 žlica ruma
- 1 žličica korice naranče
- 1 žličica korice limuna
Za premazivanje i posip:
- 1 žumanjak
- listići badema ili perlasti šećer
Držimo fige za recept i svakako očekujemo fotke vaših pinca!
U slast - i sretan Uskrs!
Izvor naslovne fotografije: Mateja Zvirotić Andrijanić // @foodandmoodblog