MENU

Ove japanske tehnike mogle bi vam spasiti živce (i karijeru)

Autor: Dalia Žmegač-Kunić Objavljeno: 27. kolovoza 2025.

Zašto Japanci ne overthinkaju (a mi da), istražili smo u novom tekstu u kojem pišemo o tehnikama koje potječu iz japanske kulture i koje brišu overthinking.

Autor: Dalia Žmegač-Kunić Objavljeno: 27. kolovoza 2025.

Ako ste ikad ostali budni do tri ujutro analizirajući svaki potez koji ste napravili na poslu ili ako vam je mozak nalik tablici s tisuću otvorenih Excel sheetova, welcome to the club. To se zove overthinking, a o njemu smo već pisali.

Moderni tempo života, rad od kuće, beskonačni zadaci kojima nema kraja i side hustlovi pretvorili su naše glave u centrifuge koje se ne gase ni na godišnjem odmoru

View this post on Instagram

A post shared by Your Soul Words (@yoursoulwords_)

Ali dok mi gutamo još jednu kavu i palimo aplikaciju za task management (koju ćemo, realno, prestati koristiti za tjedan dana), Japan, zemlja poznata po tome da tradiciju vješto spaja s modernim tempom, već stoljećima njeguje zanimljive tehnike uz koje glava ostane bistra, a tijelo produktivno.

Njihovi koncepti nisu samo self help klišeji, nego ozbiljni filozofski i praktični alati, podržani istraživanjima iz psihologije, medicine i organizacijskog menadžmenta. A ono što je najbolje od svega, nisu rezervirani samo za određene skupine ljudi. Oni funkcioniraju za svakoga, bez obzira na dob, okolnosti, zemlju u kojoj živi i način života koji prakticira. 

Vrijeme je da se upoznamo sa zanimljivom i efektivnom četvorkom koja može resetirati našu svakodnevicu: ikigai, kaizen, shoshin i hara hachi bu.

View this post on Instagram

A post shared by Karunesh | Book Blogger ???? (@readers.wave)

Ikigai: Zašto ustaješ ujutro?

Ikigai doslovno znači “razlog za postojanje”. To je japanski koncept koji stoji na sjecištu onoga što voliš, onoga u čemu si dobar, onoga što svijet treba i onoga za što možeš biti plaćen. Ako vam zvuči kao savršen životni pitch, u pravu ste.

Studije pokazuju da ljudi koji prakticiraju ikigai doživljavaju veću životnu satisfakciju i niže razine stresa. U praksi, ikigai može biti jednako veliki cilj poput pokretanja biznisa koji rješava klimatske promjene ili nešto skromniji, poput pečenja kruha za obitelj svako jutro.

Primjena za overthinkere: Kad vas mozak krene bombardirati s 25 scenarija “što ako”, vratite se na pitanje “Što je moj ikigai danas?”. To filtrira buku i fokusira vas na ono što je bitno.

View this post on Instagram

A post shared by PonytailLoveDogs (@shed_machine)

Kaizen: Male promjene, veliki rezultati

Za razliku od zapadnog “go big or go home” pristupa, kaizen znači kontinuirano, postepeno poboljšanje. Koncept je ušao u poslovni svijet nakon Drugog svjetskog rata, a danas je standardna metoda u globalnom menadžmentu.

Studije u području organizacijske psihologije pokazale su da mikro-poboljšanja smanjuju razinu anksioznosti jer nas oslobađaju pritiska da odmah postignemo savršenstvo.

Primjena za overthinkere: Primjerice, umjesto da provedete sate i sate planirajući savršenu fitness rutinu, krenite s pet minuta istezanja dnevno. Kaizen uči da su male, dosljedne akcije jače od mentalne paralize koja nastaje od previše planova.

View this post on Instagram

A post shared by Buddhism (@buddhismpage)

Shoshin: Početnički um u svijetu koji sve zna

Shoshin znači “početnički um” – stav učenja, otvorenosti i znatiželje, bez obzira na iskustvo. U svijetu gdje svi misle da trebaju imati o nečemu mišljenje, shoshin nas podsjeća da ponekad znati manje znači živjeti pametnije.

Psihološka istraživanja pokazuju da ljudi koji zadržavaju početnički pristup imaju veću otpornost na stres i fleksibilnost u rješavanju problema. Ukratko, to znači da manje overthinkanja donosi više prostora za kreativnost.

Primjena za overthinkere: Kad vas muče pitanja poput “Što ako sam pogriješio?”, primijenite shoshin i pitajte se: “Što mogu naučiti iz ovoga, umjesto da analiziram svaki detalj?

View this post on Instagram

A post shared by Nagua Lito (@astolfioqnagualito)

Hara hachi bu: Sitost uma i tijela

Ovaj koncept dolazi s otoka Okinawa, poznatog po dugovječnosti svojih stanovnika i spominje ga Dan Buettner u svojim Plavim zonama. Hara hachi bu znači jesti ne dok buudete 100 % siti, nego oko 80 %. Ali to nije samo prehrambena filozofija, to je životna disciplina: stati prije nego što se preopteretimo. Studije o dugovječnosti i mindful prehrani povezuju ovu praksu sa smanjenjem rizika od kroničnih bolesti i većom mentalnom bistrinom.

Primjena za overthinkere: Ne morate dovršiti svaku misao do iscrpljenosti. Naučite stati jer često je 80 % analize sasvim dovoljno, dok je preostalih 20 % mentalni spam.

View this post on Instagram

A post shared by CHESTY NUT (@chesty.chestnut)

Japanski minimalizam protiv zapadnog “previše svega”

Ako išta možemo naučiti iz japanskih praksi, to je da manje može biti više – kako za želudac, tako i za mozak. Ikigai nam vraća na smisao, kaizen nas uči malim koracima, shoshin vraća radoznalost, a hara hachi bu disciplinu.

Za nas koji živimo u eri multitaskinga, doomscrollanja i osjećaja da nikad ne radimo dovoljno, ove tehnike su podsjetnik da produktivnost nije stvar pretrpanog kalendara ili još jedne aplikacije za organizaciju. Produktivnost je mirna glava koja zna stati.

Izvor: Pexels

Dakle, najveći luksuz 21. stoljeća nije novi iPhone, nego um koji ne analizira do besvijesti svaku sitnicu. A Japanci su to shvatili puno prije nas.

Izvor naslovne fotografije: Pexels

#JAPANSKE TEHNIKE #OVERTHINKING #KARIJERA #BUSINESS #PRODUKTIVNOST #MENTALNA HIGIJENA #FOKUS

Preporučeni sadržaj