Svaka odluka koju donesete u trgovini ima moć promijeniti svijet. Izbor između obične tjestenine i one od cjelovitih žitarica te između mesa i biljnih proteina, više nije samo pitanje ukusa. To je čin koji oblikuje budućnost našeg planeta.
Prehrambeni sustavi u svijetu nalaze se na prekretnici. Klimatske promjene, gubitak bioraznolikosti i rastući zdravstveni problemi zahtijevaju transformaciju načina na koji uzgajamo, proizvodimo i konzumiramo hranu. Upravo zato Lidl, uz pomoć stručnjaka iz WWF-a, pokreće ambiciozan plan koji bi mogao postati prekretnica u maloprodaji i održivoj prehrani.

O čemu se točno radi?
Iz Lidla kažu da će do 2030. povećati udio prodanih biljnih prehrambenih proizvoda, poput biljnih izvora proteina, proizvoda od cjelovitih žitarica, voća i povrća, za 20 % u usporedbi s 2023. godinom.
Time Lidl postaje prvi maloprodajni trgovački lanac koji će transparentno izvještavati o svom asortimanu u svakoj od 31 zemlje u kojima isti posluje. Za to se služi metodologijom WWF-a. Lidl time svojim kupcima omogućuje ekološki osvješteniji i zdraviji izbor.
Kako bismo odgovorili na globalne izazove, kao što su klimatske promjene, gubitak bioraznolikosti i bolesti povezane s prehranom, moramo transformirati naš prehrambeni sustav. Kao maloprodajni trgovac prehrambenim proizvodima, Lidl je svjestan svoje odgovornosti i doprinosi globalnoj promjeni prehrane zadajući si još ambicioznije ciljeve u cijelom lancu stvaranja vrijednosti. Kupci i dalje mogu slobodno birati, ali imaju priliku lakše donositi održivije odluke temeljem sve veće ponude biljnih proteina, proizvoda od cjelovitih žitarica te voća i povrća. Kako bi to postigao, Lidl je uz pomoć WWF-ove stručnosti još ambicioznije oblikovao svoju strategiju osviještene prehrane.

Osviještena prehrana kao pokretač zdravlja i zaštite okoliša
Marina Dijaković, voditeljica Corporate Affairsa Lidla Hrvatska, navodi: „Kako bi se rastuća svjetska populacija zdravije hranila, potrebna je globalna promjena prehrane. U Lidlu smo godinama posvećeni tome cilju, a njemu doprinosimo na temelju znanstvenih spoznaja Planetarne zdrave prehrane. S WWF-om, kao iskusnim partnerom na našoj strani, želimo ostvariti još veći učinak i svojim kupcima nuditi sve veći izbor zdravih, održivijih alternativa po uobičajeno povoljnoj Lidlovoj cijeni.“
No, što to zapravo znači za nas koji balansiramo između posla, obitelji i pokušaja da jedemo barem malo zdravije? To znači da ne morate više provoditi sate čitajući etikete ili pokušavati shvatiti koja je opcija bolja za planet. Lidl preuzima taj teret, čineći održive i zdrave izbore dostupnijima nego ikad prije. Uz transparentno izvještavanje o asortimanu u čak 31 zemlji, Lidl dokazuje da je ozbiljan u svom nastojanju da potrošačima pruži više od same kupovine – pruža priliku da sudjeluju u promjeni koja ima potencijal spasiti planet.
Ali kako izgleda prehrana budućnosti? Je li to hrana koja je skupa, dosadna i rezervirana za nekolicinu? Ili je to povratak osnovama, s naglaskom na prirodne, nutritivno bogate i ukusne proizvode? Lidl i WWF vjeruju u ovo drugo. Kroz suradnju, razvili su plan koji ne samo da podržava održivu proizvodnju, već stvara navike koje će pomoći planetu i budućim generacijama.

Mariella Meyer iz WWF-a dodaje: „Pozdravljamo Lidlovu usklađenost s ciljevima Planetarne zdrave prehrane i primjenu metodologije WWF-a Planet-Based Diets Retailer Methodology. To je odlučujući korak prema transformaciji prehrambenog sustava, jednog od glavnih pokretača gubitka bioraznolikosti. Fokusirajući se na proizvode biljnog podrijetla, Lidl u prvi plan stavlja zdravlje ljudi i Zemlje. Nadam se da će to nadahnuti i druge maloprodajne lance da slijede ovaj primjer i više se usmjere na ponudu biljnih umjesto životinjskih proizvoda.“
Ambiciozni ciljevi za proteine i proizvode od cjelovitih žitarica
Međunarodni cilj povećanja udjela prodanih biljnih prehrambenih proizvoda za 20 % do 2030. u usporedbi s 2023. dio je Lidlove sveobuhvatne strategije održivosti i strategije osviještene prehrane. To će postići ciljanim mjerama u kategorijama proteina, cjelovitih žitarica te voća i povrća.
Od 2025. godine Lidl će svake godine transparentno izvještavati o napretku i podatke učiniti javno dostupnima. Ovaj maloprodajni trgovac prehrambenim proizvodima time slijedi metodologiju WWF-a za poticanje osviještene i zdrave prehrane.
Izvori proteina
Od 2022. godine Lidl utvrđuje tzv. protein-split koji određuje udio prodaje proteina biljnog podrijetla u odnosu na proteine životinjskog podrijetla u asortimanu. Lidl Hrvatska zadao si je cilj do 2030. godine povećati udio biljnih izvora proteina u odnosu na životinjske izvore proteina na 20 posto. To između ostalog obuhvaća mahunarke, orašaste plodove i sjemenke te veganske alternative za mesne i mliječne proizvode. Od 2024. Lidl Hrvatska će svake godine objaviti omjer proteina i time napredak u razvoju asortimana učiniti transparentnim. Osim toga, Lidl se i dalje angažira za poboljšanje standarda dobrobiti životinja kod mesnih proizvoda u ponudi.
Cjelovite žitarice
Dijetalna vlakna neophodna su za dug i zdrav život. Do 2030. Lidl Hrvatska povećat će udio cjelovitih žitarica u asortimanu žitarica na 15 posto u usporedbi s 2023. Uz to, Lidl će do 2030. u svim relevantnim kategorijama proizvoda ponuditi barem jednu alternativu od cjelovitih žitarica.
Voće i povrće
Lidl neprestano radi na tome da kupcima svakodnevno nudi velik izbor svježeg voća i povrća. Prema rezultatima istraživanja koje je proveo GFK u 2024. godini u Hrvatskoj, Lidl je osvojio 1. mjesto za voće i povrće u kategoriji Svježina, Kvaliteta te Omjer cijene i kvalitete.

Dakle, sljedeći put kad krenete u trgovinu, razmislite: može li vaša košarica biti mala pobjeda za planet? Lidl i WWF kažu da može – i nude rješenja koja nisu samo vizionarska, već i ostvariva. Jer održiva prehrana nije samo trend – to je put prema boljoj budućnosti za sve nas.
Izvor naslovne fotografije: Lidl