MENU

GR8 Coffee Festival: Evo što nam je donio festival zbog kojeg je cijeli Zagreb mirisao na espresso

Autor: Mamager Objavljeno: 15. travnja 2025.

Ovog vikenda Lauba je postala nešto između Međunarodnog sajma kave i modernog hrama za kofeinske fanatike. I to na najbolji mogući način. Pogledajte što smo sve iskusili i doživjeli na GR8 Coffee Festivalu!

Autor: Mamager Objavljeno: 15. travnja 2025.

Fokus vikendom, bez obzira jesmo li ljudi u biznisu, roditelji, mamageri, tatageri ili nešto treće, većini je na tome da ukrademo makar pet minuta za popiti kavu u miru

Ovog vikenda, GR8 Coffee Festival omogućio nam je upravo to. Ne samo da smo imali priliku popiti i isprobati izvrsnu kavu, nego i otkriti sve ono što dolazi s njom: znanje, inspiraciju, kulturu, susrete – i pokoju ozbiljnu dozu showa uz paru i mlijeko.

Izvor: GR8 Coffee Festival

Otvaranje s okusom Orijenta

Festival je službeno otvorila Nj. E. Asma Naji Hussein Salim Al Amri, veleposlanica Države Katar, naglasivši važnost međukulturnih veza i zajedničkih trenutaka koje donosi kava. Katarska kava s mirodijama kao i zemlja gost Kraljevina Maroko sa zelenim čajem te zajedničkim nazivnikom, orijentalnim slasticama bile su pravi hit među posjetiteljima.

Izvor: GR8 Coffee Festival

Kraljice svjetske kave u Zagrebu

Najveće zvijezde festivala bile su dvije svjetske prvakinje:

Izvor: GR8 Coffee Festival

Vrhunski trenuci barističkog natjecanja Latte Art Battle

Jedan od vrhunaca festivala bio je Latte Art Battle, natjecanje u kojem se 12 pažljivo odabranih barista natjecalo u oslikavanju kave mliječnom pjenom

Kroz eliminacijske runde, uz pomoć posebne kockice s uzorcima i pod budnim okom iskusnih sudaca – Ivana Životića (NESCAFÉ®), Laitha Hardyja (WellBean World) i Ivana Tote (Holographik Space) – ocjenjivala se estetska privlačnost, kvaliteta napitka, tehnike i prezentacijske vještine. Za savršenu mliječnu pjenu bili su zaduženi Oatly i Kravica, Belje.

U napetom finalu pobijedio je Aleš Gorenc, drugo mjesto osvojio je Petar Spudić, dok je treće pripalo Andreju Vajčneru. Aleš je uz prestižnu titulu Latte Art Mastera odnio i Fiorenzato Pietro – vrhunski manualni mlinac za kavu.

Posebnost ovogodišnjeg natjecanja bila je i nova voditeljska energija: uz Patriciju Matek, natjecanje je vodio i Dušan Kerić, poznatiji kao Espressoman – istaknuti regionalni barista i stručnjak za kavu. U petak i subotu, palicu je preuzeo Tomislav Stančić – nagrađivani barista, edukator i latte art zaljubljenik.

Izvor: GR8 Coffee Festival

Radionice i kulinarstvo s notom kave

Cupping radionice s Forest Coffee – Colombia i La Huella – Panama otkrile su kako profesionalci ocjenjuju kavu kroz slatkoću, tijelo, kiselost i aftertaste, dok je predavanje Nika Jurjevčiča iz BRITE (Fisti) približilo važnost kvalitete filtrirane vode i utjecaja na finalni napitak. 

Tehnološku inovaciju predstavio je Coffee Cloud – AI sustav za praćenje kvalitete pripreme kave te Hardtank pionir u pripremi cold brewa

Festival je okupio i vodeće specialty kave iz regije i svijeta – posjetitelji su mogli kušati i upoznati filozofiju Steam Coffee, Stow iz Slovenije – pionira slovenskog specialty pokreta, te Lau Coffee Roasters, koji su svojim prženjem i selekcijom oduševili i najzahtjevnije kavoljupce. Svaki brend donio je jedinstvenu priču o porijeklu, obradi i filozofiji pripreme kave.

Na kulinarstvo s notom kave fokus su stavili chef David Skoko, koji je prvi dan izveo fenomenalni live cooking show s kavom u tri slijeda i oduševio kremom od batata s kavom te barist i chef Josip Novačić, koji je kroz petak i subotu nudio posjetiteljima kavu u formi dva rižota i piletine.

Izvor: GR8 Coffee Festival

Tehnološke i ostale atrakcije

Festival nije mogao proći bez izlagača koji su oblikovali tehnološki, dizajnerski i specialty segment: NESCAFÉ, AB Plan (BFC, Latte Art Factory & Fiorenzato), Sanremo, Kimbo, Hardtank, Brachatella- (craft namazu od kakaa i lješnjaka), Crobucha Kombucha, Materia matcha te Odores Silenti s vrhunskim čajevima. Viroplus s Lattiz i Panamom, sustavima za pripremu savršene mliječne pjene. 

Veliko i ugodno iznenađenje bio vinkovački brend Medovina Ferbežar koji se istaknuo sa svojim Coffe Meadom. Riječ je o medovini s okusom kave koju su braća Goran i Antonio lansirali na tržište krajem ožujka. Slavonci su osim vinkovačke medovine, predstavili i rakije ALL-M, kao i suhomesnate delicije babogredskog Feniksa.

Izvor: GR8 Coffee Festival

Ljubitelji koktela uživali su u ekskluzivnom MasterClassu Dine Zukića Jakovića, koji je predstavio reinterpretacije klasika poput Irish Coffee i Espresso Martinija a Arete Puro - hrvatski craft gin, predstavio je dva koktela s kavom. OPG Vita Gold predstavio je liker od kestena. U Coffee & Art zoni, doc. art. Lea Popinjač i doc. dr. sc. Petra Krpan vodile su radionicu cijanotipije tonirane kavom i čajem, spajajući umjetnost i kavu u jedinstveno likovno iskustvo. Keramika se mogla kupiti na štandu Stella keramike.

Panel “Kava, ljubav i mrlje” s piscem Ivanom Jozićem i Filipom Sorko, koji su kroz književnost, keramiku i ritual pripreme kave govorili o odnosima, svakodnevici i simbolici napitka, nasmijao je i dobro zabavio posjetitelje.

Izvor: GR8 Coffee Festival

Zašto mame nikad ne stignu popiti toplu kavu?

Emocionalni vrhunac festivala bio je panel – MoM Talk by Petra Ninčević s gošćama Ivanom Šušković, Majom Vujčić Vračević i Glorijom Peranić, koje su otvorile razgovor o tome zašto mame nikad ne stignu popiti toplu kavu te kako to promijeniti.

Uz bogat dnevni program, posjetitelji su mogli uživati u glazbi koju je birala DJ REA uz šalicu (ili čašu) nečeg posebnog. Program je dodatno obogatio "Wine & Bubble Time" by Iločki podrumi, koji su spojili vrhunske pjenušce i vino s opuštenom atmosferom.

Subota je bila rezervirana za zdravlje te je o kavi govorio je cijenjeni nutricionist Nenad Bratković kroz predavanje “Kava – dobra ili loša za zdravlje?”, gdje je objasnio utjecaj kofeina na metabolizam, kogniciju i dugovječnost. 

Izvor: GR8 Coffee Festival

GR8 zajednica raste kao i konzumacija kave

GR8 Coffee Festival još jednom je dokazao koliko snažno kava može povezati zajednicu, otvoriti dijalog o održivosti, zdravlju, dizajnu, emocijama i poduzetništvu. 

Organizatorica Silvana Fanjek zahvalila je svim partnerima, izlagačima, govornicima i posjetiteljima koji su svojim dolaskom, znanjem i energijom oblikovali još jedno nezaboravno izdanje festivala.

Izvor: GR8 Coffee Festival

Zanimljivo je da Hrvati, prema nekim pokazateljima, godišnje popiju oko 5 kilograma kave po osobi, što nas svrstava među najveće ljubitelje ovog napitka u Europi. Upravo zato GR8 Coffe Festival ima važnu ulogu, a to je okupiti profesionalce i entuzijaste kako bi podijelili znanje i iskustvo o kavi. 

Više informacija o festivalu dostupno je na gr8coffeefestival.com, a svi koji su propustili ovogodišnje izdanje – neka već sada upišu travanj 2026. u kalendar.

Izvor naslovne fotografije: GR8 Coffee Festival

#GR8 COFFEE FESTIVAL #KAVA

Preporučeni sadržaj